2021/04/09

Verkeersongevallen en kinderen: tips voor ouders

 
 

Zorg dat uw kind minder risico heeft op een verkeersongeval

Zorg dat jouw kind minder risico heeft op een verkeersongeval

In België raken er elke dag 10 kinderen gewond bij een verkeersongeval. In de helft van de gevallen gaat het om fietsers en voetgangers. Als ouder is het aan jou om jouw kinderen te sensibiliseren rond verkeersveiligheid en om te zorgen dat ze vanaf jonge leeftijd de juiste houding aannemen in het verkeer.

Tot 6 jaar: de basisprincipes van preventie

Hoewel de concentratie en de focus verre van optimaal is op die jonge leeftijd, is het toch belangrijk om je zoon of dochter al een goede basis bij te brengen.

  • Leer jouw kind om veilig de straat over te steken:
    - Neem jouw kind altijd bij de hand.
    - Steek altijd over op het zebrapad.
    - Stop voor je oversteekt.
    - Kijk eerst naar links en dan naar rechts.
    - Wacht bij een licht altijd tot het groen is.
  • Maak jouw kind in de wagen altijd vast met een veiligheidsgordel en zorg dat het correct vastgeklikt is in de autostoel (77 % van de kinderen is slecht vastgeklikt in de wagen)
  • Draag op de fiets een fietshelm en zet jouw kind er ook één op!

Van 6 tot 12 jaar: het gevaar loert om de hoek

Een kind jonger dan 12 bekijkt het verkeer op een andere manier dan jij. Dat kan zich in verschillende manieren uiten:

  • Jouw kind heeft 4 seconden nodig om te bepalen of een voertuig rijdt of stilstaat (bij ons is een kwart van een seconde genoeg).
  • Zij of hij schat afstanden, de snelheid van auto’s en de tijd die nodig is om over te steken slecht in.
  • Maar de helft van de 6-jarigen weet heel goed wat rechts en links is. Maar in stressvolle situaties kunnen ze die begrippen verwarren.
  • Jouw kind heeft meestal enkel aandacht voor wat zich voor hem of haar afspeelt. 

Op weg naar school

De meeste ongevallen met kinderen spelen zich af op het traject tussen thuis en de school. Wees extra waakzaam en volg deze tips: 

  • Te voet: leg de weg samen met jouw kind af voor je hem/haar alleen naar school laat gaan (in principe niet voor 9-10 jaar). Toon de mogelijke gevaren en benadruk dat het niet mag rennen.
  • Te fiets (meestal vanaf 12 jaar): begeleid jouw kind in het begin. Zorg dat hij/zij goed zichtbaar zijn, een helm draagt en de verkeersregels naleeft.
  • Met de auto: gebruik een aangepaste autostoel als jouw kind kleiner is dan 1 meter 35. Vermijd dubbel parkeren om andere kinderen niet te hinderen. 
Contacteer zo snel mogelijk na het ongeval uw verzekeraar. Breng uw aanrijdingsformulier en het eventuele proces-verbaal of ander bewijsmateriaal naar uw DVV-consulent. Zij of hij zal dan meteen uw dossier opstarten.
Wij zijn er voor jou!
Ik wil meer nieuws