2021/05/10

Pensioensparen: interessant voor jongeren?

 
 

Met pensioensparen zet u geld opzij voor later. Is dat een ver-van-uw-bedshow? Hebt u wel leukere dingen om uw geld aan te spenderen? Vast wel, maar toch is het slim om nu al aan pensioensparen te doen.

Vanaf wanneer is pensioensparen mogelijk?

Pensioensparen kan al vanaf 18 jaar. Omdat het een belastingvermindering oplevert, is het vooral interessant als u aan het werk bent en belastingen betaalt.

Waarom starten met pensioensparen als u jong bent?

  • De fiscus sponsort uw spaarpotje. Voor elke 100 euro die u stort voor pensioensparen, betaalt u tot 30 euro minder belastingen (standaardsysteem). Het levert u dus vandaag al een fiscaal voordeel op.
  • Grote bedragen opzij zetten, dat is niet makkelijk als u jong bent. Maar elke maand een klein bedrag sparen kan misschien wel. Goed om te weten: als u toch eens krap bij kas bent, kan u makkelijk een maand overslaan.
  • Hoe vroeger u begint, hoe groter uw spaarpotje voor later. Pensioensparen rendeert vooral op de lange termijn. Niet alleen omdat u dan veel meer gespaard hebt, maar ook omdat uw intrest veel hoger zal zijn. Dubbel interessant dus. Weet wel dat het niet interessant is om uw geld af te halen voor uw pensioenleeftijd.
  • Uw wettelijk pensioen zal  niet genoeg zijn om later comfortabel te leven. Met pensioensparen kan u zorgen voor een mooi extraatje.

Hoeveel geld hebt u nodig voor pensioensparen?

U hoeft echt geen tonnen geld te verdienen om te kunnen pensioensparen. Bij DVV kan het al vanaf 25 euro per maand. In 2021 kan de volgende bedragen storten:

  • in het standaardsysteem: maximaal 990 €, wat u een fiscaal voordeel van 30% of maximaal 297 € geeft
  • in het nieuwe systeem: maximaal 1.270 €, wat u een fiscaal voordeel van 25% of maximaal 317,50 € geeft
Wij zijn er voor jou!
Ik wil meer nieuws