2024/02/09

Is een brandverzekering verplicht?

 

 
 

Een brandverzekering, ook wel een woningverzekering genoemd, is noodzakelijk en altijd aanbevolen, want ze biedt veel voordelen. Maar ze is niet altijd verplicht in België. Alles hangt af van je situatie. 

 

Moet je als eigenaar van een woning een brandverzekering nemen?

  • Je hebt een hypothecair krediet: ook al verplicht de wet het niet, doorgaans zal je kredietinstelling je verplichten een woningverzekering af te sluiten. Aangezien je woning dient als waarborg voor je krediet, wil de bank er zeker van zijn dat de woning in goede staat blijft.
  • Je hebt geen hypothecair krediet: als je je woning hebt betaald met je eigen middelen, dan is een woningverzekering niet verplicht. Toch blijft ze sterk aanbevolen.

 

En als eigenaar van een appartement dat je bewoont?

In principe onderschrijft de syndicus een woningverzekering voor het hele gebouw. We spreken dan over een “blokpolis”. Elke mede-eigenaar draagt aan deze verzekering bij op grond van zijn aandeel in het gebouw. De blokpolis dekt zowel de gemeenschappelijke delen (inkomhal, trappenruimte, liften enz.) als de privatieve delen.

Let op: je inhoud of inboedel is doorgaans niet gedekt door de blokpolis. Als je de inboedel van je appartement wil beschermen, dan moet je een aparte woningverzekering afsluiten. 

En wat met eigenaars die hun onroerend goed verhuren?

Aangezien de verhuring van onroerende goederen een gewestelijke bevoegdheid is, verschilt de situatie afhankelijk van het gewest waar je appartement of woning zich bevindt.

Als verhuurder, dat wil zeggen als eigenaar van een onroerend goed dat je verhuurt, ben je wettelijk verplicht een brandverzekering af te sluiten in Vlaanderen, maar niet in Wallonië of in Brussel. Nogmaals, je kredietinstelling zal je daartoe verplichten als je een hypothecair krediet neemt. 

Zijn huurders verplicht een brandverzekering af te sluiten?

Huurders van een woning of een appartement zijn verplicht een woningverzekering af te sluiten in Wallonië sinds 2018 en in Vlaanderen sinds 2019. In Brussel is een dergelijke verzekering (nog) niet verplicht, ook al eisen de meeste eigenaars dat in de praktijk wel. 

Voordelen van een brandverzekering voor particulieren

Het is geen toeval dat een brandverzekering vaak ook een woningverzekering wordt genoemd. Ze dekt immers veel meer dan alleen maar brand! Zo vergoedt ze ook stormschade, waterschade, glasbreuk enz.

  • Als eigenaar dekt je woningverzekering zowel je gebouw als je inboedel. Sommige verzekeringen bieden je ook heel praktische opties aan, zoals een diefstalverzekering, een specifieke verzekering voor je tuin, je zwembad enz.
  • Als huurder dekt je woningverzekering je aansprakelijkheid ten aanzien van de eigenaar en vergoedt die je inhoud na een brand, een kortsluiting, een overstroming enz. Ook hier bestaan er verscheidene opties om je bescherming uit te breiden.

Wat riskeer je zonder brandverzekering?

Ook al is een woningverzekering niet in alle gevallen verplicht, toch is het verstandig er een te onderschrijven. Bij een schadegeval is het financieel risico immers heel groot. Als je woning bijvoorbeeld wordt getroffen door overstromingen of door een zware storm, dan zal je uit eigen zak de herstellingen moeten betalen. 

Wij zijn er voor jou!
Ik wil meer nieuws