2022/04/06

Hoe starten als zelfstandige?

 

 
 

Wil jij jouw eigen baas worden en starten als zelfstandige of een eigen zaak opzetten? Als je minstens 18 jaar bent, Belg of EU-burger bent en een interessant ondernemingsidee hebt, dan houdt niets jou tegen! DVV loodst je door de belangrijkste stappen die jij moet zetten om ondernemer te worden.

1. Stel een realistisch en solide businessplan op

Als je een zaak wil starten, kan je terecht bij heel wat netwerken. Incubators helpen bijvoorbeeld om jouw concept af te toetsen en te zien of het werkt. Ook een boekhouder is een uitstekende adviseur om een solide businessplan op te stellen.

2. Kies een sociaal verzekeringsfonds

Als zelfstandige moet je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds naar keuze voor je de activiteiten opstart en je moet sociale bijdragen betalen. Daardoor heb je recht op verschillende voordelen en toelagen: ziekte, invaliditeit, moeder-/vaderschapsverlof, groeipakket, pensioen en overbruggingsrecht.

3. Vraag een ondernemingsnummer aan

Ongeacht jouw activiteit of juridisch statuut moet u zich inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dat kan via een ondernemingsloket of jouw boekhouder. Je ontvangt dan jouw ondernemingsnummer.

4. Activeer je btw-nummer

De meeste ondernemingen zijn btw-plichtig. Is dat ook voor jou het geval? Laat dan je btw-nummer activeren voor de activiteit start. Dat kan makkelijk online. Uw ondernemingsnummer zal dan ook jouw btw-nummer zijn.

5. Open een professionele rekening

Als je een vennootschap opricht, bent je verplicht om een professionele rekening te openen. Dat is ook de beste oplossing als je start als natuurlijk persoon. Met een professionele rekening blijven jouw privétransacties vertrouwelijk en krijg je makkelijker een krediet.

6. Sluit aan bij een ziekenfonds

Je moet aansluiten bij een ziekenfonds of uw huidige ziekenfonds verwittigen dat je zelfstandige wordt. Jouw gezondheidszorg (voor jou en jouw gezin) wordt dan verder terugbetaald.

7. Neem een boekhouder

Zelfstandigen en bedrijven moeten een correcte boekhouding voeren. Kies een boekhouder die je vertrouwt om jou te begeleiden. Zij of hij zal de verplichte aangiftes doen en je helpen met het juiste belastingadvies. Je kan ook bij jouw boekhouder terecht voor de opvolging van de facturen. 

 

8. Neem de nodige verzekeringen

Als zelfstandige of bedrijfsleider heb je verschillende verzekeringen nodig. Sommige zijn verplicht, andere zijn sterk aanbevolen:

9. Kies uw juridisch statuut

Je kan starten als natuurlijk persoon of een vennootschap oprichten. Elk statuut heeft voor- en nadelen:

  • Natuurlijk persoon (of eenmanszaak): je hebt minder kapitaal nodig en de administratieve formaliteiten zijn zeer beperkt. Maar jij en jouw zaak vallen dan samen. Dat betekent dat je persoonlijk (financieel) aansprakelijk kan gesteld worden als het mis gaat met jouw zaak.
  • Rechtspersoon: je richt een vennootschap op door een rechtsvorm te kiezen (naamloze vennootschap, besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, coöperatieve vennootschap...). Jij hebt dan meer kosten en formaliteiten, maar jouw privé- en bedrijfsvermogen blijven gescheiden. 
Wij zijn er voor jou!
Ik wil meer nieuws