2022/08/10

Fouten van werknemers: wie is aansprakelijk?

 
 

Stel je voor dat jouw werknemer een nieuwe badkamer installeert bij een klant. Een week later staat het appartement eronder onder water omdat de afvoer slecht was aangesloten. Wie is aansprakelijk voor beroepsfouten? Jij of jouw werknemer?

Jij bent aansprakelijk onder 3 voorwaarden

Als werkgever ben jij verantwoordelijk voor fouten veroorzaakt door werknemers als de 3 volgende voorwaarden tegelijk vervuld zijn:

  • Het slachtoffer moet kunnen bewijzen dat de werknemer een fout heeft gemaakt, dat er schade is en dat er een oorzakelijk verband is tussen beide.
  • Jij hebt gezag over of toezicht op de persoon die de fout heeft gemaakt. Het moet dus gaan om een gezagsverhouding.
  • De fout is gemaakt tijdens de uitoefening van het werk (in het kader van de arbeidsovereenkomst en tijdens de werkuren).

 

Verzeker jouw aansprakelijkheid als werkgever

Een fout van jouw werknemer kan jou veel geld kosten. Stel je de gevolgen maar voor als een boom op een bestelwagen of een kraan op een gebouw valt... Jouw aansprakelijkheid als werkgever verzekeren is dus geen overbodige luxe. Kies voor gemoedsrust met de verzekering BA Onderneming van DVV. Wij verdedigen dan jouw belangen en vergoeden derden zodat jij je kan concentreren op jouw zaak.

Deze verzekering dekt materiële, lichamelijke en financiële schade die het gevolg is van een fout van jouw werknemers, interimpersoneel of onderaannemers. Zelfs bij schade aan goederen die je zijn toevertrouwd, bijvoorbeeld voor een herstelling. Opzettelijke schade en geschillen als gevolg van zuiver contractuele burgerrechtelijke aansprakelijkheid zijn bijvoorbeeld niet gedekt.  

 

Elke sector is anders

De risico’s verschillen van sector tot sector. Daarom passen we de waarborgen van uw BA Onderneming aan zodat ze zo goed mogelijk zijn afgestemd op de risico’s van uw dagelijkse activiteiten. Afhankelijk van jouw sector zijn een aantal verzekeringen verplicht. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de BA Objectieve Aansprakelijkheid als jouw zaak publiek toegankelijk is. Voor de medische sector is er ook de BA voor medische beroepen die speciaal ontwikkeld werd voor deze activiteitensector.

Je vindt alle informatie over deze producten hier : BA Objectieve AansprakelijkheidBA voor medische beroepen.

 

Goed om te weten

  • De duur van het verzekeringscontract Burgerlijke Aansprakelijkheid Onderneming wordt bepaald in de bijzondere voorwaarden. Het contract is stilzwijgend verlengbaar voor opeenvolgende periodes zoals bepaald in de bijzondere voorwaarden. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht.
  • Raadpleeg de verzekeringsvoorwaarden (franchises, gedekte goederen, limieten van de dekking, algemene voorwaarden enz.) op vraag bij ons of raadpleeg:
  • Het is belangrijk deze documenten door te nemen voordat je een contract ondertekent. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures en op de teksten op www.dvv.be.
Wij zijn er voor jou!
Ik wil meer nieuws