Een elektrische auto kopen, dat doen steeds meer automobilisten. De prijzen dalen, de actieradius wordt groter en er zijn ondertussen al veel meer modellen op de markt. Aarzel jij ook? We zetten de belangrijkste vragen voor jou op een rij.
Wat met het bereik van een elektrische auto?
Je kiest het best een elektrische auto die een bereik heeft van minstens 300 km. Vandaag is dat niet langer een probleem. Heel wat modellen op de markt hebben zelfs al een actieradius van meer dan 400 km. Je kan ook zelf jouw rijgedrag aanpassen om de batterij te sparen.
Hoe zit het met de batterij van een elektrische auto?
Een nieuwe batterij van een elektrische wagen gaat vandaag gemiddeld zo’n 8 jaar mee, modellen van voor 2015 hebben een aanzienlijk kortere levensduur. Koopt je een tweedehands elektrische auto, dan is dat dus een aandachtspunt.
Wat met het laden van een elektrische auto?
Als je een elektrische auto koopt, dan wordt er een oplaadkabel bij geleverd. Je hebt dan verschillende mogelijkheden:
- een gewoon standaard stopcontact (een pak trager dan via een laadpaal)
- een laadpaal die je thuis installeert of een laadpaal bij jouw bedrijf
- één van de ongeveer 5.000 publieke laadpalen in België
De meeste nieuwe elektrische auto’s hebben ook een snellaadfunctie. Anders worden lange afstanden lastig. Met zo’n functie kan je na ongeveer 30 minuten 200 km extra afleggen. Weet dat snelladen niet mogelijk is met oudere modellen.
Hoeveel duurder is een elektrische auto?
Een elektrische auto is nog altijd een pak duurder dan de benzine- of dieselversie. In aankoop betaal je ongeveer 10.000 euro meer. Ook als we kijken naar de volledige levensduur maakt je nog geen winst met de elektrische versie. Volgens een studie van een aantal Europese consumentenorganisaties zou dat vanaf 2025 veranderen, voor kleinere modellen zelfs al vanaf 2022. Dan zou elektrisch rijden altijd voordeliger zijn door de lagere gebruiks- en onderhoudskosten.
Hoe zit het op vakantie met een elektrische auto?
Een elektrische auto kopen hoeft niet te betekenen dat je niet meer op reis kan met de auto. Het laadnetwerk in Europa is ondertussen al sterk uitgebouwd. Er zijn meer dan 200.000 oplaadpunten waarvan er 20.000 zijn voor snelladen. Het is wel belangrijk dat je op voorhand bekijkt hoe het zit onderweg en op jouw bestemming. In Zuid-Europa zijn er veel meer laadstations dan bijvoorbeeld in Italië of Spanje. Ook welke pas of abonnement je nodig hebt om te kunnen opladen, check je beter op voorhand. Gelukkig kan je ondertussen gebruik maken van verschillende apps. Denk bijvoorbeeld aan ChargePoint of PlugShare. Nog een tip: zoek een hotel met laadpalen.