2022/06/10

Auto huren voor jouw vakantie: 10 tips

 
 

Een auto huren is ideaal om in alle vrijheid jouw vakantiebestemming te verkennen. Zorg wel dat je goed voorbereid bent als je een huurauto reserveert. Met deze 10 tips ben jij zeker dat je met een gerust hart vertrekt.

1. Vergelijk geen appelen met peren als jij jouw huurauto reserveert

Als je online een auto huurt, dan is het belangrijk dat je goed controleert wat de prijs omvat. Zit de verzekering er al in? Hoe zit het met de brandstof? Betaalt je extra als je de huurauto op een andere plek terug aflevert? Moet je rekening houden met een franchise?

 

2. Zijn er voorwaarden voor de bestuurder?

Bij autohuur moet de chauffeur meestal minstens 21 jaar oud zijn. Soms moet hij of zij ook al een aantal jaar zijn rijbewijs hebben. Als je te jong bent, kan je soms wel een auto huren als je een supplement betaalt. 

 

3. Controleer vooraf welke documenten je nodig hebt

Het verhuurbedrijf zal altijd jouw identiteitskaartrijbewijs en vaak ook een kredietkaart (voor de waarborgsom) op jouw naam nodig hebben. Weet dat een prepaid kredietkaart vaak niet aanvaard wordt.

4. Kijk na hoe het zit met de verzekering(en)

Als je een auto huurt, betaal je standaard voor een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Dat betekent dat de materiële en lichamelijke schade van de tegenpartij altijd verzekerd is. Volgende verzekeringen kunnen eventueel ook aangeboden worden:

  • Aanvullende verzekering voor bestuurders: die verzekering dekt lichamelijke letsels van de bestuurder, diefstal van bagage, kosten voor medische verzorging enz.
  • Verzekering voor schade aan de huurauto (omnium): als je bij een ongeval in fout bent, dan hoef je in dit geval de schade niet zelf te betalen. Meestal betaal je wel een franchise.
  • Verzekering tegen diefstal en vandalisme: bij deze verzekering betaal je ook enkel de franchise als de auto gestolen of opzettelijk beschadigd wordt.

Weet dat je op DVV Assistance een beroep kan doen als je gewond raakt bij een ongeval met de huurauto. De behandelingskosten worden dan terugbetaald tot 12.500 euro, na aftrek van 40 euro franchise.

5. Check de afspraken over de brandstof

Verhuurbedrijven kunnen verschillende afspraken toepassen:

  • Je moet zorgen dat de huurauto opnieuw met een volle tank afgeleverd wordt. Dat is in principe het meest voordelige systeem.
  • Je betaalt automatisch voor een volle tank. Afhankelijk van het brandstofniveau wordt je eventueel terugbetaald.
  • Je moet een forfait betalen voor de brandstof dat in geen geval nog terugbetaald wordt.

6. Controleer altijd het contract

Als je jouw huurauto afhaalt, is het belangrijk dat je nooit zomaar tekent. Als er iets gebeurt, zullen de voorwaarden in dat contract altijd de basis zijn als er onenigheid is. Je weet dus beter goed wat er in staat en of het overeenstemt met de voorwaarden zoals die vermeld staan toen je online of bij een reisbureau boekte.

7. Controleer de auto bij vertrek en aankomst

Je kan het best samen met de verhuurder de staat van de wagen controleren. Zijn er al blutsen in de auto of heb je al een kras gezien? Zorg dat dat goed genoteerd staat op het moment dat je vertrekt. Als je de wagen terug aflevert, doe je het best dezelfde controle en vraag je een kopie van het formulier. Is er niemand meer als je de auto terug brengt? Trek dan foto’s, eventueel met een tijdsaanduiding erbij om discussie te vermijden. 

 

 

8. Lees goed na waar en hoeveel je mag rijden

Mag je de grens oversteken? Geldt er een maximaal aantal kilometer? Hoe zit het dan als je meer doet? Kijk de kleine letters goed na om onaangename verrassingen achteraf te vermijden. 

9. Controleer wat er gebeurt als je een boete krijgt

Bij de meeste verhuurbedrijven zal de boete naar jou doorgestuurd worden. Meestal betaal je extra voor de administratiekosten. Controleer in dat geval ook altijd of het verhuurbedrijf jou geen onterechte kosten voorschotelt. Als je ingetekend hebt op DVV Assistance , kan je rekenen op hulp om eventueel jouw belangen in het buitenland te verdedigen. Maar wij vergoeden geen boetes of kosten voor alcoholtest of bloedproef.

10. Zorg dat je een aanspreekpunt hebt in geval van nood

Als je via een tussenpersoon reserveert, is het belangrijk dat je weet waar jij terecht kan bij pech, schade of een ongeval. Weet dat je bij pech in principe niet zelf iets moet betalen voor de tussenkomst van een bijstandsdienst. Als je een ongeval hebt, is het belangrijk om meteen het verhuurbedrijf te verwittigen en de procedure te volgen die ze u doorgeven.

We helpen jou graag

Voor meer informatie over een auto huren in Europa kan je terecht bij het ECC België. Heb je vragen over DVV Assistance? Neem contact op met ons!

Wij zijn er voor jou!
Ik wil meer nieuws