2023/12/01

5 tips voor veilig koken

 

 
 

Of je nu graag uitpakt met je talenten als chef of het vooral houdt bij de dagelijkse maaltijden voor je gezin, veiligheid in de keuken is het allerbelangrijkste. Een derde van de woningbranden ontstaat namelijk in de keuken. En vuur is niet de enige bron van gevaar in die ruimte. We verzamelden enkele tips voor veilig koken.

 

1. Houd altijd je potten en pannen in de gaten

Laat nooit een pot of pan op het vuur staan als je niet in de buurt bent. Je baby ligt te huilen in haar kamer? Een buur belt aan? Je telefoon rinkelt in de woonkamer? Zet eerst het vuur af en haal indien mogelijk de potten van het vuur. Een vlam in de pan, veroorzaakt door oververhitting van vet, is één van de belangrijkste oorzaken van keukenbrand.

2. Wees extra voorzichtig met je friteuse

Gebruik een echte friteuse in plaats van een pan gevuld met olie. Laat je friteuse nooit onbewaakt achter en zorg dat je kinderen uit de buurt blijven. Vervang regelmatig het vet, want hoe ouder hoe sneller het vuur vat. Zijn je frieten gebakken? Zet het toestel dan meteen uit en wacht tot het vet afkoelt voor je het toestel verplaatst. 
 

3. Houd het veilig als je kookt

  • Zet potten en pannen zo veel mogelijk op de achterste kookplaten en zorg dat je niet tegen de steel kan stoten.
  • Zet de dampkap uit als je flambeert.
  • Let op de hygiëne: vet in de dampkap of kruimels in de broodrooster kan zorgen voor vuur.
  • Controleer altijd of het vuur uit staat als je klaar bent.
  • Vermijd losse en synthetische kleren als je kookt.
  • Laat geen handdoeken, kookboeken, boodschappenlijstjes of andere brandbare voorwerpen rond je fornuis slingeren.
  • Gebruik scherpe messen en een snijplank om te vermijden dat je uitschiet. 

4. Reageer goed als er brand uitbreekt

Als er brand uitbreekt, is het belangrijk dat je snel en juist reageert:

  • Gebruik nooit water om een vlam te blussen.
  • Zorg dat je een blusdeken binnen handbereik hebt (dat bijvoorbeeld onder de gootsteen ligt of aan de muur hangt). Daarmee kan je vlammen doven als je pan, friteuse of broodrooster vuur vat. Wikkel je handen in het deken en leg het voorzichtig op het voorwerp dat in brand staat om de zuurstoftoevoer af te snijden.
  • Als je geen blusdeken hebt, kan een deksel ook helpen.
  • Zet meteen het vuur af, trek de stekker uit of zet de dampkap af.
  • Bel 112 en laat de brandweer het blusdeken of deksel verwijderen.

5. Let op voor brandwonden

In de keuken is vuur niet de enige oorzaak van brandwonden. Kokende vloeistoffen en stoom kunnen ook heel gevaarlijk zijn. Wees vooral voorzichtig met vloeistoffen die net uit de microgolf komen en zet nooit zeer warme vloeistof op de rand van een tafel. Gebruik handschoenen of pannenlappen om een schaal uit de oven te halen of om het deksel van een pot te doen. Open het altijd aan de kant die van je verwijderd is.

Wij zijn er voor jou!
Ik wil meer nieuws