2023/01/16

Welke energiebronnen zijn er om jouw woning te verwarmen?

 
 

Weet je welke energiebronnen jij kan kiezen om jouw woning te verwarmen? En wat de beste keuze is voor het milieu en je portemonnee? We beantwoorden de belangrijkste vragen.

Welke energiebronnen zijn er om jouw woning te verwarmen?

Je kan kiezen voor aardgas, stookolie, elektriciteit, hout of pellets. Steeds vaker wordt ook gekeken naar groene energie zoals zonne-energie, windenergie, waterenergie, aardwarmte. Elke verwarmingsmethode heeft zijn eigen voor- en nadelen op het vlak van prijs, milieu, comfort en onderhoud

 

Welke brandstof wordt het meest gebruikt?

Aardgas is samen met stookolie veruit het populairst. Jammer genoeg zijn het fossiele brandstoffen en dus niet bepaald milieuvriendelijk. 

 

Welke energiebron is het goedkoopst?

Een dooddoener misschien, maar de goedkoopste energie is natuurlijk de energie die je niet verbruiktIsoleren is dus de boodschap! Zorg dat je eerst de gebouwschil aanpakt als jouw woning te veel warmte verliest. En dan? Weet dat elektriciteit de duurste energiebron is, een condensatieketel op aardgas is veruit het goedkoopst. 

 

Welke warmtebron is het meest milieuvriendelijk?

Zoals voor de prijs, is de meest milieuvriendelijke brandstof de brandstof die je niet verbruikt. Weinig origineel opnieuw, maar wel een waarheid als een koe. Voor het milieu en klimaat is er een belangrijk onderscheid tussen de verschillende energiebronnen:

  • De hernieuwbare energiebronnen zoals aard-, wind- en zonne-energie zijn het best. Voor het milieu kies je zonnepanelen, een warmtepomp of warmtenet als dat in jouw buurt beschikbaar is. Vanaf 2023 moet je in Vlaanderen trouwens een warmtepomp hebben als je jouw nieuwbouwwoning verwarmt met aardgas of elektriciteit.
  • Hout als verwarmingsbron is absoluut af te raden als je let op de milieuvriendelijkheid. Houtkachels zijn de meest vervuilende verwarmingssystemen.
  • Fossiele brandstoffen zoals aardgas en stookolie zorgen voor een CO2-uitstoot. Verwarmen met aardgas is wel minder schadelijk voor het klimaat en milieu dan met stookolie. Nieuwe stookolieketels zijn daarom verboden in Vlaanderen sinds 2022.
Wij zijn er voor jou!
Ik wil meer nieuws